Eksperiment – kuidas puhastada praeahju kemikaalivabalt

must praeahiKäesolev on kirjutis, mis on sündinud isiklikust vajadusest. Minu praeahi on seest halli värvi ja hetkel näeb see tänu pidevale isetehtud vorstide küpsetamisele lihtsalt kohutav välja. Isetehtud vorstid kipuvad mul millegipärast pidevalt plahvatama ja rasva laia kaarega välja pritsima ning see rasv loomulikult ajapikku söestub ahju seinale.

Praeahjusid on mitut tüüpi, mõned puhastavad ennast ise, teised on kergemini puhastatavad, aga minu oma on see kõige tavalisem, mida tuleb puhastada käsitsi. Materjali otsima hakates kahtlustasin, et ahju puhastamine tuleb ette võtta regulaarselt, aga hetkel pole teha midagi, mis läinud, see läinud. Kõigepealt panen kirja teooria ja siis tuleb juttu ka minu ahjupuhastuskatsest.

Eriti määrdunud ahju sügavpuhastus

  1. Võta välja restid ja kruvi seina küljest lahti restide hoidikud ning pane kõik sooja nõuepesuvahendiga vette likku. Kui su kraanikauss on restide leotamiseks liiga väike, võid need panna vanni. Pärast tuleb küll ka vann ära pesta.
  2. Valmista soodalahus. Pane näiteks 1-liitrisesse spey-pudelisse 4 supilusikatäit (56,7 g) soodat ja lase pudel peaaegu vett täis, seejärel loksuta pudelit, et sooda lahustuks. Kui ahi on eriti määrdunud, kasuta rohkem soodat, st et tegu on rohkem pasta kui vedelikuga.
  3. Pihusta või määri vahend külma ahju. Keskendu eriti söestunud aladele.
  4. Lase tund aega seista. Seejärel vaata, kas süsi on korralikult lahti tulnud. Kui on, võid jätkata 5. Punktiga. Kui ei ole, pange pastat/lahust juurde ja laske veel tund aega seista.
  5. Kasuta söe eemaldamiseks kaabitsat. Raskemini ligipääsetavad kohad saab puhtaks küürimiskäsnaga (See, mille üks pool on karvane, Selver, Vileda). Auto jääkaabits töötab hästi, aga vahetatava teraga kaabitsaid müüakse ka ehituspoodides. Kaabits on imeline asi, puhastan sellega ka oma keraamilist pliiti. Vajadusel võib nühkimise ajal lahust juurde pihustada. Lõpuks pühi kõik lahtine sodi ahjust ära.
  6. sooda

  7. Te ei taha teada, aga selles punktis pihustage ahju uuesti soodalahust ning laske tund aega seista 😀 Ja siis jälle kraapige kaabitsaga ning nühkige käsnaga.
  8. Seejärel pühkige ahju sisemus üle äädika-vee lahusega (1:1).
  9. Kui ahi on ikka veel must, tuleb kasutada mõnd tööstuslikku ahjupuhastamiseks mõeldud kemikaali. Soovitatud on kasutada ka ammoniaaki, no see kemikaal, mida kasutatakse näiteks juuste värvimisel, aga tundub kuidagi … imelik. Kui kellelgi kätte käib, võib proovida ja mullegi teada anda. Minul seda igal juhul ei ole.
  10. Küüri puhtaks restid, kuivata  ja pane need oma kohale tagasi.

Kuidas peale seda suurt tööd ahju edasi hooldada?

  1. Kui sa tead, et küpsetad mullitavat/pritsivat toitu, pane küpsetuspaberileht restile toidu alla.
  2. Kõige lihtsam on pritsmed ära pühkida kohe. Saad seda teha isegi toidutegemisega samal ajal. Lihtsalt puista pritsmetele soola ja jätka küpsetamist.
  3. Soodapuhastuse võiks ette võtta kord kuus.

Nüüd minu praktika

Hingasin julgusekogumiseks sügavalt sisse ning koukisin ahjust välja resti ja restihoidjad. Loomulikult need ühtegi kaussi likku ei mahtunud. Ohverdasin laste plastvanni, restihoidikud mahtusid ilusti pikali, restil nii hästi ei läinud. Tuli käia külge keeramas ja üle kastmas. puhasahi

Tegin 0,5 dl soodast ja 0,5 dl veest pasta, mille määrisin ahju seintele. Pastat oleks võinud julgelt rohkemgi olla.

Tunni pärast kraapisin huvi pärast kõik pinnad kaabitsaga üle. Tulemus oli üllatav, kuid jätkasin katset. Seega tegin uue pasta ja jätsin veel tunniks seisma.

Peale teist tundi oleks võinud katse juba tõsiselt lõpetada, sest mu ahi pole kunagi nii puhas olnud. Seda vast seepärast, et  ahju sain ma kunagi omale juba kasutatult, seega hõõrusin  seekord lihtsalt kahtlastele kohtadele käega soodat peale, ei viitsinud enam  pastat tegema hakata (jaa, meie majas väljendit „ei viitsi“ ei kasutata). Enne aga käisin ahju üle kaabitsaga ning raskemad kohad küürimiskäsnaga (Selver, Vileda).

Kolmas vahe venis olude sunnil juba tunnist pikemaks, aga tõenäoliselt mõjus ahjule see siiski hästi, sai teine üsna puhtaks. Äädikalahust tegin 0,2 dl, valasin selle lapile ja tegin ahjus tiiru. Muutust ei märganud, aga arvan, et see on kuidagi soodajääkide neutraliseerimisega seotud. Soovitan kasutada kindaid, sest vähemalt meie toiduäädika 1:1 lahus on veel päris kange. Ja ahjupesemist jäi kööki meenutama äädikalõhn.

Kõige rohkem vaeva ja aega läks aga restide puhtaksnühkimisele. Peale 20 minutit andsin alla ja jäi nagu jäi. Ehk peaks neidki teinekord soodaga leotama. Loomulikult on ka need ikka läikivamad.
Lõppkokkuvõttes oli täiesti meeldiv ettevõtmine. Ei mingit kemikaali, ei haisu, ei kontemurdvat ja pikaajalist küürimist. Kui seda võtta ette kasvõi kord kolme kuu jooksul, peaks ahi kogu aeg piisavas korras püsima ja ei ole vaja tunda end halvasti, kui keegi juhuslikult peaks sattuma su ahju piiluma. Minuga kusjuures hiljuti nii juhtus. Õhtul aga on piisavalt põhjust end tegusa päeva puhul õnnitleda.

Kuna eile õhtul juba küpsetasin, siis tõmbasin täna hommikul pildistamise jaoks ahjusisu uuesti lapiga üle. Hämmastavalt vähe aeganõudev ja lihtne. Tundub, et töövabam elu ja täiusliku koduperenaise tiitel on vaid pisikeste harjumuste muutmise kaugusel. Nii et proovige ära!

ahjupuhastamine

Share

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.